I henhold til Pressure Sensitive Tape Council (PSTC) findes der tre karakteristika, som definerer et trykfølsomt klæbestof (PSA):
1. Permanent klæbende
2. Klæbende med let tryk
3. Ingen faseændring fra flydende til fast
I modsætning til flydende lime, så er de kemiske stoffer i tape helt hærdet, og derfor sker der ikke yderligere hærdning og dannelse af en sammenføjning. Sammenføjningen skabes ved hjælp af mekanisk sammenlåsning og elektrostatiske interaktioner ved grænsefladen.
Disse karakteristika sikrer PSA's unikke ydeevne, som giver frihed til at designe et produkt og øger produktionseffektiviteten. Fordelene kan bl.a. være:
Der findes mange forskellige typer af trykfølsomme klæbestoffer, herunder dobbeltklæbende tape i forskellige tykkelser med bærelag eller funktionelle skumkerner, limoverføringstape, enkeltklæbende tape og printbare folier. Ud over formater findes der også en bred vifte af kemiske substanser, som anvendes i PSA'er til industriel sammenføjningsapplikationer. Selv om man kan finde specielle typer af PSA'er mange steder, vil vi fokusere på at skabe et godt overblik over de tre mest almindelige kemiske stoffer for at kunne lave en sammenligning. Der er mange andre faktorer, som du skal overveje, når du skal vælge den rigtige tape eller den rigtige lim til en samling.
Udviklingen at trykfølsomme klæbestoffer med akryl startede, fordi naturgummi har en tendens til at gulnes og nedbrydes, når det udsættes for UV-lys. Kemien i akryl har typisk også en højere intern styrke i forhold til kemien i gummi.
Akryltape er det foretrukne valg, når vi taler industriel sammenføjning. De egenskaber, som de kemiske stoffer i akryl skaber, er i løbende udvikling og muliggør formuleringer, der giver modstandsdygtighed over for høje eller lave temperaturer, klæbeevne ved materialer med høj, middel og lav overfladeenergi (HSE, MSE, LSE), og endda unikke karakteristika som f.eks. flammehæmmende egenskaber. Akryltape fås i forskellige tykkelser med eller uden bærelag og funktionelle skumkerner. Funktionelle skumkerner på akrylskumstape sikrer særlige fordele, herunder styrke og dynamisk stressabsorbering. Akryltape findes inden for næste alle brancher.
De primære fordele
De primære ulemper
Polymerer med silikone kan anvendes til tapelinerer takket være deres utroligt lave overfladeenergi, men de anvendes også til at formulere selve klæbestoffet.
Silikonetape er bedst kendt for deres evne til klæbe på silikone og for at modstå et bredt temperaturområde – lige fra -40 °F (-40 °C) til over 500 °F (260 °C).
De primære fordele
De primære ulemper
Gummi var det første materiale, som blev brugt som trykfølsomt klæbestof. Gennem de seneste årtier har gummi-PSA-teknologien udviklet sig og omfatter nu både natur- og syntetiske gummiresiner og en lang række klæbeforstærkere, der anvendes til at give klæbestoffet bestemte egenskaber.
Gummiklæbestof genererer sammenføjningen hurtigere end andre kemiske sammensætninger og klæber på de fleste overflader, herunder LSE, og så er den relativt billig. De er en alsidig valgmulighed til mange forskellige anvendelsesformål, men den endelige klæbestyrke er lavere end akryl-PSA'er, og er mere sårbar over for ældning (sollys og iltning).
De primære fordele
De primære ulemper
Naturgummi (poly-cis-isopren) bearbejdes mekanisk for at opnå polymerer med en lavere molekylevægt, som kan opløses i et opløsningsmiddel. Man kan også anvende syntetiske polymerer (eksempelvis styrene-isoprene blokcopolymerer). Klæbefremmere som f.eks. pinen (bl.a. fra fyresaft) tilføres for at give klæbestoffet ekstra klæbeevne, sådan at det kan bruges som PSA.
Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.
Har du brug for hjælp med at finde det rette produkt til dit projekt? Kontakt os, hvis du vil have et godt råd vedrørende produkter, teknik eller anvendelsesformål. Vil du samarbejde med en af 3M's tekniske specialister eller tale om dit projekt? Ring til os på +45 89 87 23 48.