-
Tallet efter P´et på dit partikelfilter, der kan være 1, 2 eller 3, er et udtryk for filterets effektivitet. Jo højere tal – jo mere effektiv er filteret overfor støv og partikler.
Et P3 filter er således godkendt til en filtreringsgrad på min. 99%, P2 svarer til min. 94% og P1 min. 80%. Et P1 filter anbefales normalt ikke til professionelt brug.
-
Ja. Blot den mindste skægvækst betyder at beskyttelsen for filtrerende åndedrætsværn nedsættes betydeligt. Hvis brugeren har stubbe eller skægvækst, kan der i stedet anvendes et turbo- eller trykluftforsynet åndedrætsværn.
-
Engangsstøvmasker, der er testet iht. EN149:2001, er godkendt til at blive anvendt til en arbejdsdag (angivet med ”NR” = Not Reusable). Den effektive brugstid (filterlevetid) afhænger af flere faktorer, fx:
- Støv-/partikelkoncentration
- Åndedrætsfrekvens
- Temperatur
- Luftfugtighed
- Hygiejniske faktorer
Disse faktorer varierer fra den ene arbejdsplads til den anden. For eksempel kan en medarbejder, der udfører opgaver i et meget varmt og støvet miljø, vælge at skifte åndedrætsværn flere gange dagligt, frem for at bruge det samme åndedrætsværn hele dagen.
For alle filtrerende åndedrætsværn gælder, at støvmasken (eller filteret) skal skiftes når åndingsmodstanden føles for stor. 3M turboåndedrætsværn er forsynet med indikator for filtertilstopning (gælder kun partikelfilter).
-
For gas-/dampfiltre gør der nogenlunde de samme forhold sig gældende som for støvmasker. Altså afhænger filterlevetiden af flere faktorer, fx:
- Kontamineringsniveau og art
- Åndedrætsfrekvens
- Temperatur
- Luftfugtighed
- Hygiejniske faktorer
- Samt ”migration” (vandring)
Så længe farekilden har gode advarselsegenskaber, fx lugt eller smag ved et lavere niveau end grænseværdien (GV) (se evt. HSE-publikationen HSG53 for yderligere vejledninger), kan et filter anvendes, indtil der forekommer gennemtrængning. Dette erkendes ved at smag eller lugt trænger gennem filteret. Der kan passende etableres en rutine for filterskift baseret på erfaringer. Fx skift af filtre hver eller hver anden mandag. Uanset den etablerede rutine skal filtre altid udskiftes senest når der erkendes lugt, smag eller opstår ubehag.
Vær opmærksom på at AX-filtre (til organiske gasser med lavt kogepunkt <65 °C) er engangsfiltre, og at filtre til brug mod kviksølv (Hg) har en filterlevetid på max. 50 timer.
Som noget nyt kan 3M 6000i-serien, der som det første gasfilter er forsynet med en indikator for filterlevetid, under visse omstændigheder benyttes. Kontakt din 3M konsulent for yderligere oplysninger eller
læs mere hér på siden.
-
Et åndedrætsværns NPF-værdi (Nominal Protection Factor - nominel beskyttelsesfaktor) er det teoretiske beskyttelsesniveau baseret på laboratoriemålte ydelsesdata. En APF-værdi (Assigned Protection Factor - tildelt beskyttelsesfaktor), fx som beskrevet i At-vejledning D.5.4, er åndedrætsværnets beskyttelsesniveau, der realistisk set (med 95% konf. interval) kan opnås på arbejdspladsen af en korrekt uddannet og trænet bruger. APF-værdier kan variere fra land til land. Der henvises til gældende At-vejledning på området.
Beskyttelsesfaktoren er et udtryk for hvor mange gange grænseværdien for en forurening, der i princippet kan være tilstede på arbejdsstedet. Er grænseværdien fx 100 ppm og forureningen i arbejdsmiljøet 1000 ppm skal åndedrætsværnet have en beskyttelsesfaktor på min. 10.
-
Personlige værnemidler er underlagt det såkaldte PPE-direktiv (Personal Protective Equipment). Det betyder at der stilles krav til sikkerheden og kvaliteten af produkterne.
Det skal derfor dokumenteres at produkterne lever op til disse krav, for at de kan gennemgå EF-typeprøvning (CE mærkning). Alle personlige værnemidler skal være CE mærkede for at måtte markedsføres i EU. CE-symbolet er trykt på produktet og/eller emballagen, og efterfulgt af fire cifre der er specifik for hvert akkrediteringsinstitut.
Der er en række generelle krav, fx til konstruktionsprincipper, komfort, effektivitet og brugsanvisning, samt fælles krav for flere arter og typer personlige værnemidler. Endvidere listes en række specifikke krav til imødegåelse af risici, fx mekaniske slag, drukning, varme, ild, kulde, stråling og farlige stoffer.
Produktet skal overholde kravene for en relevant europæisk standard, som fx EN149:2001 FFP1. Denne mærkning angiver produktets ydelseskategori.
-
Udelukkende baseret på beskyttelsesfaktoren - og uden at tage hensyn til andre faktorer som brugeraccept og kosteffektivitet - er der ingen forskel i nominel (NPF) eller tildelt (APF) beskyttelsesfaktorer mellem engangs støvmasker og en halvmaske, der er udstyret med samme specificerede filtre. Bemærk dog at der ofte kan opnås en bedre tilpasning af halvmasker end støvmasker.
Derimod er der forskel mellem NPF-værdier ved brug af samme filter på en halvmaske og en helmaske, fx giver et P3-filter på halvmaske en NPF-værdi på 48, mens det samme filter på en helmaske giver en NPF-værdi på 1000.
-
Nej. De niveauer, hvor isocyanater kan registreres vha. lugt eller smag, er væsentligt højere end grænseværdierne (GV) fastsat af Arbejdstilsynet. Der vil ikke være nogen smags-/lugtindikation på, at der er forekommet en 'gennemtrængning', før eksponeringen er højere end GV.
Da isocyanater er stærkt virkende astma-allergener, er det sikre valg og 3M´s samt Arbejdstilsynets anbefalingen at anvende et friskluftforsynet åndedrætsværn, der forsyner brugeren med luft af åndemiddelkvalitet frem for at filtrere forureningerne, 3M™ S-200+ Trykluftsystem og 3M™ Versaflo V-500E regulator med passende hoveddel kan overvejes til denne type anvendelser.
-
Da der findes mange forskellige typer maling til almindelig brug, er det meget svært at foreslå et enkelt produkt til alle anvendelser.
Det største problem ved malearbejde er dampe fra organiske opløsningsmidler og partikler i form af pigmenter og væskestøv. I de fleste tilfælde er maling med pensel eller rulle mindre skadelig end sprøjtemaling, da der forekommer mindre mængder luftbårne pigmenter eller damp.
Under alle omstændigheder er det i sidste ende produktets kodenummer (MAL-kode), der fastsætter krav til personlige værnemidler herunder åndedrætsværn. Kodenummeret, fx 4-3, angiver med 2 tal produktets farlighed. Tallet før stregen er udtryk for produktets farlighed for åndedrætsorganer, og efter stregen produktets skadelighed ved hudkontakt. Jo højere tal jo højere krav til personlige værnemidler (og ventilation). Se også i produktets sikkerhedsdatablad (SDS) samt eksponeringsscenarie, hvor personlige værnemidler skal fremgå.
Vi anbefaler følgende filtervalg til mere almindelige maleropgaver inddelt efter malingstypen (afhængig af påføringsmetode):
Pulverbelægning - partikelfiltre (P3) eller luftforsynede systemer, afhængig af forureningens art og niveau.
Vandbaseret – partikelfiltre (P3), ofte kombineret med beskyttelse mod generende niveauer af organiske dampe i tilfælde af lave niveauer af opløsningsmidler (under GV).
Baseret på opløsningsmidler med gode advarselsegenskaber - filtre der fjerner organiske dampe (A evt. AX) og partikler (P).
Baseret på isocyanat - friskluftforsynet åndedrætsværn.
-
Der er intet enkelt svar på dette spørgsmål, da der normalt forekommer karbon- og nitrogenoxider iblandet udstødningsgasserne, som ikke kan filtreres bort.
Den eneste måde at beskytte sig mod alle forureninger fra biludstødning er vha. enten et luftforsynet åndedrætssystem eller selvstændige vejrtrækningsapparater (SCBA). Denne løsning er ofte ikke praktisk, så det er nødvendigt at finde et holdbart kompromis. En mulighed kunne være 3M™ halvmaske udstyret med et 2128 3M™ filter. Disse filtre fjerner fine partikler og aflaster generende niveauer af sure gasser og organiske dampe i udstødningen.